Blijven%20doen%20jpegDag van de ergotherapie - 26.10.2017


‘De dag van de ergotherapie’ is de uitgelezen kans om samen met collega’s je vakkennis even op te frissen of bij te schaven. Laat je inspireren door onze experts die hun inzichten en ervaringen met jou delen. Tijdens de praktijkgerichte workshops in kleine groepjes steek je heel wat nuttige knowhow en tips op!
Als je zin hebt in een informele babbel met collega’s dan is de  aansluitende receptie the place to be.

Deze studiedag is een initiatief van de HoGent-vakgroep Audiologie, Logopedie en Ergotherapie.


PROGRAMMA
(*)

13.00 u.

Onthaal

13.30 u.

Keuzeworkshop 1: selecteer een workshops uit een aanbod van 4
Keuze uit workshop A,B,C,D

 

Workshop A - De rusthuishond als collega
Karen Steyaert, ergotherapeut wzc Leiehome

Maak kennis met de rusthuishond en zijn taken in het woon- en zorgcentrum.
Therapeuten sturen deze honden aan met specifieke commando’s, waardoor ze eigenlijk als collega’s mee functioneren in het team. De medewerkers van wzc Leiehome delen hun boeiend verhaal en geven een demonstratie met hun honden. Samen oefen je enkele basiscommando’s en kijk je hoe die in de dagelijkse activiteiten van bewoners kan integreren en welke meerwaarde dit creëert. Na deze sessie met zowel theorie als praktijk ben je vast overtuigd om een viervoeter in je team te verwelkomen!

 

Workshop B - Zithouding, een gezonde attitude! 
Ergodôme

Bepaalde jobs zijn fysiek erg belastend en ook een zittend beroep veroorzaakt tal van klachten. Meer en meer zetten werkgevers in op gezondheidspreventie omdat ergonomie en comfort op de werkvloer heel belangrijk zijn. Je besteedt er tenslotte een groot deel van je dag.

Je ontdekt hoe je als ergotherapeut ergonomie kan integreren in de arbeidsomgeving en woning. De verschillende hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen kan je actief testen. Aan de hand van verschillende producten zullen volgende thema’s aan bod komen:  Wat is een correcte zithouding? Wat zijn de gevolgen van een foute zithouding? Welke actieve zitsystemen bestaan? Ontdek hoe ergo-dynamisch werken het nieuwe werken wordt en vind oplossingen voor rug – en nekklachten.

 

Workshop C - Smartgames: Cognitieve stimulatie met spellen uit de speelgoedwinkel
Anne-Mie Engelen, praktijklector HoGent

Educatieve spelletjes uit de speelgoedwinkel; ze zijn makkelijk te verkrijgen en bestaan in alle kleuren en vormen. Daarom zijn ze dankbaar werkmateriaal voor veel ergotherapeuten. Ook ouders maken er graag gebruik van om hun kind te stimuleren in hun ontwikkeling.
Maar hoe maak je een keuze en wat bestaat er zo allemaal? Wanneer kan je spelletjes inzetten als hulpmiddel in je therapie? Om wat te bereiken? Wat kan de meerwaarde zijn en wat zijn mogelijke valkuilen? Je gaat aan de slag met verschillende spellen en deelt elkaars ervaring.

 

Workshop D - Een zelfstandige ergotherapiepraktijk opstarten
Stephanie Verbouw

Je overweegt om zelfstandig ergotherapeut te worden, maar je zoekt nog je weg?
Deze praktische workshop biedt tips & tricks, do's & dont's voor wie de sprong wil wagen.
Je krijgt voorbeelden die uit het ' leven gegrepen' zijn zoal bv. wie kan genieten van terugbetaling enz.
Ongetwijfeld een inspirerende sessie!

15.00 u.

Pauze

15.30 u.

Keuzeworkshop 2: selecteer een workshops uit een aanbod van 4
Keuze uit workshops E,F,G,H

 

Workshop E - Voor ik het vergeet-app
Dhr. Vandecandelaer, referentiepersoon dementie, wzc De Ruyschaert

Communiceren met mensen met dementie is een heuse uitdaging. Om met hen tot een gesprek te komen is er nood aan ondersteunende hulpmiddelen. Bij het woon- en zorgcentrum De Ruyschaert ontwikkelden ze de innovatieve Voor ik het vergeet- app om bewoners met dementie bij hun vroegtijdige zorgplanning te betrekken.
Door hun reactie op foto’s te filmen, kan de analyse en interpretatie ervan in een multidisciplinair team en samen met de familie gebeuren. Op die manier krijgen de bewoners met dementie een stem in het plannen en bespreken van hun toekomstige zorgnoden. Daarnaast ondersteunt het de familieleden in het nemen van beslissingen rond het levenseinde. Het team stelt hun app en ervaringen voor.

 

Workshop F - Orthesen (VOLZET)
Flora Versyck

Je verkent de nieuwe tendensen en materialen op gebied van orthesen.
Hoe gericht kan het aanbod zijn? We besteden extra aandacht aan de hulpmiddelen voor het bovenste lidmaat en het inhiberen van de tonus.

 

Workshop G - Rekenmethode
Britt Zaman, praktijklector HoGent en Shauny Keymolen

Rekenen beschouwt men over het algemeen als een te abstract en moeilijk vakgebied voor kinderen met een type 2-profiel. De Nederlandse pedagoge Hedianne Bosch zag in haar praktijk echter wel mogelijkheden. Ze ontwikkelde De Rekenlijn-methode, specifiek voor kinderen met Downsyndroom of andere leerproblemen, die zo van uit het concrete via kleine deelstappen leren rekenen op voorstellingsniveau.
Alumnus Shauny Keymolen, testte deze methode in het kader van haar bachelorproef. Ze delen hun ervaring en inzichten en beantwoorden je vragen. Verder maken ze je wegwijs in het onderdeel ‘De Rekenlijn tot 10’. 

 

Workshop H - Het abc van woningaanpassing
Annouk De Neels, praktijklector HoGent


Heb je vanuit jouw functie als ergotherapeut vaak vragen over woningaanpassing? Of ben je als ergotherapeut gewoon graag op de hoogte van de basisprincipes om je cliënten altijd gericht te adviseren over de mogelijkheden die er zijn? Of het nu nieuwe materie voor je is of gewoon een opfrissing, met het oog op het verlagen van valrisico’s en het verhogen zelfredzaamheid is deze kennis essentieel.
Je gaat praktisch aan de slag en leert door middel van bouwplannen en casussen knelpunten analyseren. Zo kan je je cliënten praktisch haalbare hulpmiddelen en oplossingen adviseren.

17.00

Einde - optionele netwerkreceptie

   

(*) onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

DOELGROEP

- ergotherapeuten werkzaam in de verschillende doelgroepen
- sociaal werkers
- orthopedagogen
- wie betrokken is bij of interesse heeft in ergotherapie
- zij die ergotherapie eenvoudigweg een warm hart toedragen

CERTIFICAAT 
Je ontvangt een attest van deelname.

VOOR DIT EVENEMENT ZIJN ER 2 SOORTEN TICKETS BESCHIKBAAR
€55: early bird tarief (verkrijgbaar tot 8 september 2017)
€60: standaardtarief

€10: tickets HoGent-studenten Ergotherapie (excl. receptie: Dit voordeeltarief biedt geen toegang tot de netwerkreceptie. Deze is voorbehouden voor professionals uit het werkveld.)

Ticketprijzen zijn vrijgesteld van btw art 44 § 2.4°

Gratis deelnameticket HoGent vakgroepleden ALE

Tickets boeken is niet vrijblijvend (*zie rubriek annulering)


INSCHRIJVEN

1) Klik op de blauwe knop ‘ticket boeken’ rechts op deze pagina.
2) Selecteer het gewenste ticket.
3) Vul de gevraagde gegevens correct in.

Wens je nog een extra ticket te boeken, klik dan op de groene knop 'ticket toevoegen'.
Wens je geen tweede ticket, klik dan op de blauwe knop 'volgende stap'.
Controleer of de gegevens correct ingevoerd zijn en maak je inschrijving definitief door te klikken op de blauwe knop 'bevestig deze boeking'.

4) Je inschrijving wordt onmiddellijk per e-mail bevestigd naar het opgegeven e-mailadres. Bij uitblijven van bevestiging: controleer of de bevestiging eventueel niet in je SPAM-folder terechtgekomen is. 


DEZE STUDIEDAGEN KUNNEN JE MOGELIJK OOK INTERESSEREN


Lezingencyclus psychoanalyse (diverse data)

Casusbesprekingen voeren vanuit inspirerend coachen (meerdere dagen)

Oplossingsgericht coachen (meerdere dagen)

Coaching, supervisie en teambegeleiding (postgraduaat)  

https://www.hogent.be/externe-partners/op-zoek-naar-expertise/ANNULERING

Tickets boeken is niet vrijblijvend. De consument beschikt niet over het recht om van de aankoop af te zien. Bij het uitblijven van een storting na het bestellen van je ticket zal de HoGent genoodzaakt zijn een bindende factuur op te zenden.
Wanneer je zelf annuleert, wordt het inschrijvingsgeld voor deze dag niet terugbetaald, noch worden er creditnota’s opgemaakt. Iemand mag wel in jouw plaats de workshop bijwonen, indien je dit vooraf doorgeeft aan fmw.studiedagen@hogent.be
Bij het niet bereiken van een minimum aantal inschrijvingen, zal HoGent zich genoodzaakt zien deze workshop te annuleren. Je zal daarvan per e-mail tijdig op de hoogte gebracht worden. Alleen in dit geval zal het reeds betaalde inschrijvingsgeld teruggestort worden.


BEELDVORMING

Inschrijven op deze pagina betekent ook dat je je ermee akkoord verklaart dat je gefotografeerd en/of gefilmd kan worden tijdens deze publieke studiedag. Mocht je hier niet mee akkoord gaan, contacteer ons op fmw.studiedagen@hogent.be


Early bird tarief (€55,00) - Verkoop gestopt
Standaardticket (€60,00)
Ticket HoGent-medewerkers vakgroep ALE (€0,00) - Uitverkocht
Ticket HoGent-student Ergo (€10,00)

Einde verkoop

26 oktober 2017, 13:00 - 17:00 (GMT +01:00 Brussels)


Google Calendar
Microsoft Outlook
.ics file (Apple's iCal & anderen)

Locatie


Keramiekstraat 80
9000 Gent

Google maps »